Bereken eenvoudig de
scope 3 emissies van je bedrijf.
Scope 3 is veruit het grootste deel van de emissies en kan tot wel 70-90% van de totale uitstoot van een bedrijf beslaan. Door het in kaart brengen van je Scope 3 uitstoot krijg je direct inzicht en zie je kansen om efficiënter om te gaan met middelen en stappen te zetten richting verdere verduurzaming.
Scope 3 inzichtelijk maken
Het berekenen van je emissies is verdeeld in drie componenten: Scope 1, Scope 2 en Scope 3. Scopes 1 en 2 zijn redelijk eenvoudig te bepalen. Dit zijn de categorieën waar je direct invloed op hebt, zoals elektriciteits-, brandstof- en gasverbruik. Vaak ligt de uitdaging bij het in kaart brengen van Scope 3. Dit is complexer en tijdrovender, omdat je in theorie van alles wat je inkoopt de CO2 footprint inzichtelijk moet maken.
Wat is Scope 3?
Scope 3 gaat over alle indirecte uitstoot van broeikasgassen die verbonden zijn met een bedrijf, maar niet direct door het bedrijf zelf worden veroorzaakt. Dit betekent uitstoot die plaatsvindt in de hele keten van het bedrijf. Wat is de milieu impact van alles wat je bedrijf koopt, verkoopt en hoe het opereert binnen alle stappen van de keten:
Ingekochte goederen en diensten
Transport en distributie
Afvalverwerking
Woon-werkverkeer van medewerkers
Zakelijke reizen
Hoe dit precies in elkaar steekt, is beschreven in het Greenhouse Gas Protocol. Dit is de internationale standaard om de milieu-impact te berekenen.
Waarom is Scope 3 belangrijk?
Goed om te weten is dat Scopes 1 en 2 minder omvattend zijn en zeker niet het hele beeld geven. Scope 3 is veruit het grootste onderdeel van de emissies en kan tot wel 70-90% van de totale uitstoot van een bedrijf beslaan. Door het inzichtelijk maken van je scope 3, zie je ook waar de grootste hotspots liggen. Inzicht en data waarmee je aan de slag kan gaan om een uitgebreidere reductie en verduurzamingsstrategie te formuleren. Starten met inzicht en een nulmeting is dus de basis.
Een effectieve manier om Scope 3-emissies in kaart te brengen, is door in te zoomen op je meest populaire producten of productcategorieën die je produceert of levert. Met het berekenen van een Life Cycle Assessment (LCA) breng je de footprint per unit in kaart. Hiermee kan je al een heel groot gedeelte van je scope 3 relevante uitstoot in kaart brengen. Tegelijkertijd identificeer je ook de hotspots en kansen voor verbetering, verduurzaming of zelfs kostenbesparing.
Samenwerken met leveranciers en partners
Het inzichtelijk maken van je Scope 3-emissies kun je vaak niet alleen. Je bent afhankelijk van je leveranciers of partners. Als eerste stap ga je kijken of deze leveranciers informatie hebben rondom de co2 footprint van hun producten. Immers, hun scope 1 + scope 2 + scope 3 valt weer in jou scope 3. Als deze informatie niet beschikbaar is, zijn er tools en databases beschikbaar waar markt specifieke data in staat.
Dat dit een steeds vaker voorkomend verzoek wordt komt ook door de recente
invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Grotere ondernemingen met meer dan €50 miljoen omzet of meer dan 250 medewerkers worden verplicht om hun duurzaamheidsimpact, inclusief Scope 3-emissies, in kaart te brengen. Vervolgens zullen zij hun eigen keten afvragen, en het kan dus zijn dat jij daar middenin zit.
Ieder A4’tje berekenen? Hou het simpel.
Om nou van ieder A4'tje de CO₂-footprint te moeten berekenen, is ook weer zo wat. Daarom zijn er verschillende manieren om hiermee aan de slag te gaan. Binnen het protocol zijn er 15 categorieën gedefinieerd. In het kort de belangrijkste:
Inkoop van ingredienten, verpakking, goederen en diensten
Transport en distributie
Afval gegenereerd in bedrijfsactiviteiten
Zakelijke reizen & woon-werkverkeer medewerkers.
Geinteresseerd in volledig overzicht van alle relevante categorieeen die vallen binnen scope 3? Check dan deze link.
Per categorie beoordelen we of het relevant is en wat materieel cq. belangrijk is.
Verwachten we hoge impact / uitstoot?
Kunnen we betrouwbare data verzamelen?
Kunnen we het nauwkeurig en kosten efficient berekenen?
Door het afkaderen van Scope 3 kunnen we een plan van aanpak neerzetten dat herhaalbaar en schaalbaar is en betrouwbare informatie oplevert. Omdat dit voor veel bedrijven nog op vrijwillige basis is, hoef je niet alles direct te doen. We pakken dit in meerdere stappen aan, zodat het uiteindelijk een onderdeel wordt van de dagelijkse bedrijfsvoering. Starten hiermee heeft als resultaat dat je als onderneming anders gaat kijken naar inkoop en verbruik en uiteindelijk kostenbesparingen realiseert doordat je bepaalde zaken anders of efficiënter aanpakt.
Stappenplan voor Scope 3
Wil je aan de slag met het inzichtelijk maken van je Scope 3-emissies? Volg dan dit stappenplan:
-
Maak een overzicht van de 15 Scope 3-categorieën en bepaal welke van toepassing zijn op jouw bedrijf.
-
Verzamel gegevens over ingekochte goederen en diensten, transport, afval, energiegebruik, enzovoort. Werk samen met leveranciers en ketenpartners om nauwkeurige data te verkrijgen.ext goes here
-
Gebruik erkende methoden en emissiefactoren om de CO₂-uitstoot per categorie te berekenen. Overweeg het gebruik van gespecialiseerde software of tools voor emissieberekening.
-
Identificeer hotspots: gebieden met de hoogste emissies of grootste impact. Bepaal waar de meeste kansen liggen voor reductie.
-
Formuleer specifieke, meetbare doelen voor het verminderen van Scope 3-emissies. Zorg dat deze doelen in lijn zijn met wetenschappelijke inzichten, bijvoorbeeld via het Science Based Targets initiative (SBTi).
-
Werk samen met leveranciers om duurzamere materialen of processen te introduceren. Optimaliseer logistiek en stimuleer duurzaam reisgedrag onder medewerkers
-
Houd de voortgang bij en rapporteer hierover intern en extern. Pas waar nodig de strategie aan op basis van nieuwe inzichten of ontwikkelingen.
Voordelen van het meten van je emissies
Het meten van je emissies geeft veel inzicht. Hiermee heb je de basis om verdere verduurzamingsacties te ondernemen. Op basis van die emissiedata kun je:
Reductiedoelstellingen neerzetten die aligned zijn met de 1,5 graden van Parijs en laten valideren door SBTi.
Kosten besparen door inefficiënte processen te identificeren en te verbeteren.
Innovatie stimuleren door op zoek te gaan naar duurzame alternatieven.
Transparantie bieden aan klanten en stakeholders, wat je concurrentiepositie kan versterken.
Bereken van je GHG emissies is belangrijk onderdeel van een bredere Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) / ESG strategie. Hoewel het een uitdaging kan zijn, biedt het ook kansen voor innovatie, kostenbesparing en het versterken van je merk en merkbeleving. Door nu te beginnen, bereid je je voor op toekomstige wetgeving enben je nog een front runner.
Benieuwd hoe wij kunnen helpen dit eenvoudig en pragmatisch op te pakken. Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Ga vandaag aan de slag met scope 3
TRUSTED BY: